Expira RCA-ul si mereu uiti
Completati campurile obligatorii*
Nume si prenume/companie*

Email*

Telefon

Data*

Trimite un mesaj catre echipa Axasig si o sa fiti anuntat telefonic de catre un operator.
Noutati
Intrebari frecvente

Ce se intam­pla daca pierd polita RCA pe care am incheiat-o prin inter­mediul Asigur.com?
Nu este nici o problema. Trebuie sa ne contactezi pe email sau telefon si iti vom trans­mite o copie cu care poti dovedi la un eventual control ca detii o polita de asigurare in vigoare.
Doresc sa mi se aduca polita prin curier, cum platesc?
Depinde de modalitatea de plata aleasa de tine. Daca doresti sa platesti numerar, polita se achita in momentul in care intri in posesia politei. Daca alegi sa platesti prin ordin de plata sau prin online banking trebuie sa ne transmiti prin e-mail dovada platii inainte de a primi polita. De ce? Deoarece o polita de asigurare trebuie achitata inainte de a intra in vigoare, intrucat ea produce efecte juridice imediat ce este emisa.
In cat timp intru in pos­esia politei ?
In mod normal livram gratuit politele de asigurare in maxim 24h de la confirmarea comenzii. Daca te grabesti poti veni la sediul nostru sau poti opta pentru livrarea in 30 de minute pentru un cost de numai 15 RON *
Valabil pentru comenzile lansate de luni pana vineri in intervalul 9–17.
Se plat­este T.V.A. la prima politei de asigurare ?
NU! Politele de asigurare sunt nepurtatoare de TVA.
Ce este sis­temul bonus malus?
Este un sistem introdus in Romania din anul 2010, conform caruia soferii care nu vor cauza daune pe RCA vor primi un bonus constand in reducerea tarifului, iar cei impli­cati in unul sau mai multe accidente in anul precedent vor primi un malus adica o majo­rare a primei de asigurare.
Daca am van­dut masina pen­tru care polita RCA este inca val­a­bila, primesc o parte din bani inapoi?
Da! In cazul in care pe perioada de valabilitate a politei nu s-au platit daune sau nu se datoreaza despagubiri, vei primi inapoi banii pentru lunile ramase din polita. Pentru acest lucru trebuie sa te adresezi societatii de asigurare la care ai incheiata polita RCA
Pe ce perioada se poate incheia asig­u­rarea RCA ?
Polita de asigurare RCA se poate incheia pe 6 sau 12 luni, exceptie facand masinile ce urmeaza sa aiba numere de inmatriculare provizorii, pentru care se pot incheia polite RCA cu perioada de asigurare de o luna.
Ce amenda primesc daca nu am RCA valabil?
Amenda este de 1.000 lei sau 500 lei daca se plateste in 48 ore, plus retinerea talonului si a placutelor de inmatriculare pana la dovedirea incheierii unei polite. In cazul in care esti implicat intr-un accident si esti vinovat, situatia este mai grava, pen­tru ca se adauga plata pagubelor produse tertilor.
Am RCA-ul expi­rat. Puteti sa-mi faceti polita cu val­a­bil­i­tate de astazi?
Nu! Conform legii noua polita intra in vigoare cel mai devreme a doua zi.
Sunt pen­sionar. Care este reduc­erea la care sunt indreptatit?
Reducerea pentru pensionari difera de la o societate de asigurari la alta, variind intre 20% si 50%. Reducerea se acorda numari in baza talonului de pensie in original care trebuie transmis catre asigurator.
Se poate incheia RCA pen­tru o masina inma­tric­u­lata in alta tara?
Din pacate nu, nici o societate de asigurare din Romania nu poate sa incheie RCA pen­tru o masina inmatriculata in alte tara.
Dacã împru­mut masina unui pri­eten, asig­u­rarea va mai fi valabilã?
Da, autovehiculul va fi acoperit de asigurare cu conditia ca persoana careia i-ati împru­mutat masina sa posede permis de conducere valabil pentru categoria respectiva.
Ce este con­statul amiabil?
Constatul amiabil creaza cadrul juridic prin care se simplifica procedura de constatare a unor evenimente rutiere ce indeplinesc urmatoarele conditii: exista cel mult 2 vehicule implicate, nu exista daune corporale si cele 2 parti se inteleg. Prin urmare solutionarea problemei se va face la asiguratorul vinovatului, fara a mai fi necesara impli­carea Politiei. In cazul in care partile nu se inteleg sau sunt mai multe vehicule impli­cate se urmeaza procedura clasica.
Sunt asig­u­rat CASCO, am nevoie si de asig­u­rarea RCA?
Da, CASCO este o asigurare facultativa care acopera autovehiculul detinut in propri­etate, iar RCA este o asigurare obligatorie, care acopera pagubele produse tertelor persoane de autovehiculul detinut in proprietate.
Ce este fransiza?
Fransiza este partea din dauna care va fi suportata de catre asigurat in cazul produc­erii unui eveniment. Cu cat fransiza este mai mare, cu atat prima de asigurare devine mai mica.
Ce reprez­inta inspec­tia de risc si de ce este ea nece­sara in cazul CASCO?
Inspectia de risc consta in evaluarea autovehiculului de catre un inspector al asigura­torului. Procesul consta in fotografierea autovehiculului si completarea unui formular de inspectie de risc, in care se va preciza starea actuala si avariile existente in momen­tul prezentarii la inspectie.

In acest fel sunt depistate avariile existente inaintea inspectiei de risc care nu vor fi despagubite de catre societatile de asigurare.

Ce este suma asig­u­rata a autovehiculului?
Prin suma asigurata se intelege valoarea maxima a despagubirilor ce se pot acorda in baza politei de asigurare.
Cum se sta­bileste suma asig­u­rata in cazul asig­u­rarii CASCO?
In cazul unui vehicul nou: suma asigurata este egala cu valoarea de nou a bunului probata cu documentele aferente (factura fiscala).

In cazul unui vehicul uzat: vehiculul se asigura la valoarea reala la data incheierii politei de asigurare, scazandu-se uzura acestuia in functie de vechime. Procedura de calcul variaza in func­tie de asigurator.

Ce fel de autove­hicule se pot asigura CASCO ?
Prin polita CASCO fi asigurate autovehiculele inmatriculate sau aflate in curs de inmatric­ulare in Romania apartinand persoanelor juridice sau fizice cu conditia sa fie intr-o stare buna de functionare si sa nu prezinte avarii ale caroseriei. In majoritatea cazurilor com­paniile de asigurare accepta in asigurare autovehiculele cu o vechime de pana la 10 ani.
Exista o limita max­ima de vechime a autove­hicu­l­u­lui pen­tru care pot incheia asig­u­rarea CASCO ?
In majoritatea cazurilor companiile de asigurare accepta in asigurare autovehiculele cu o vechime de pana la 10 ani.
De ce scade suma asig­u­rata de la an la an ?
Suma asigurata a masinii scade pe masura ce vechimea acesteia creste in conformi­tate cu grila de uzura a asiguratorului si anume cu aproximativ 10–15% pentru fiecare an vechime.
Ce se întam­pla daca uit sa achit o rata de asig­u­rare la timp?
Deobicei existã o perioada de gratie agreatã de societatea de asigurare, perioada care variaza de la 5 la 15 zile lucratoare de la data scadenta mentionata in polita. Dupa depasirea acestui termen polita va fi fara acoperire si nu veti putea beneficia de despagubiri. In anumite situatii, polita poate fi repusa in vigoare prin efectuarea unei noi inspectii de risc si prin plata primei de asigurare, insa in niciun caz nu vor fi despagu­bite daune produse in perioada de suspendare a acoperirii.
Asig­u­rarea CASCO este obligatorie?
Nu. Spre deosebire de asigurarea RCA, aceasta este facultativa.